Toinen todellisuus maan alla

Allamme on erilaisia tunneleita ja maanalaisia kalliokattoisia tiloja. Helsingin alla on tällä hetkellä yhteensä 295 km tunneleita ja maanalaisia tiloja. Teknisen huollon tunneleita on 193 km, liikennetunneleita 46 km, väestönsuojiksi luokiteltuja 30 km, pysäköintitiloja 14 km ja muuta käyttöä 12 km. Itäkeskuksen uimahalli on rekisteröity väestönsuojaksi, vaikka sen normaaliajan käyttö on koko perheen virkistyskeskus, jota kutsutaan myös idän tropiikiksi.

Helsinki on tietääkseni edelleen maailman ainoa kaupunki, jossa on maanalainen yleiskaava ja olen ollut kertomassa siitä kutsuttuna puhujana eri puolilla maailmaa. Jos minun pitäisi valita mielenkiintoisin maanalainen kohde, se olisi Sörnäisten metroaseman vieressä sijaitseva Katri Valan puisto. Siellä on jo neljässä tasossa toisistaan riippumattomia maanalaisia tiloja. Lisäksi kahden ylimmän ja kahden alimman kerroksen välissä on tilaa, johon voidaan vielä rakentaa tiloja tarpeen mukaan. Sanoisin, että meillä on todella tehokasta maankäyttöä. Kun muualla maailmassa ylpeillään korkealla rakentamisella ja käytetään termiä ”high-rise city”, niin olen käyttänyt Helsingistä termiä ”down-rise city”. Sanonta Helsingistä kaupunkina, jonka kallioperä on kuin reikäjuustoa ei pidä kuitenkaan paikkaansa. Helsingissä on maanalaisia kalliokattoisia tiloja 2,15 km2, kun Helsingin maapinta-ala on 215 km2. Maanalaisia kalliokattoisia tiloja on keskimäärin 1 m2 per 100 m2 pinta-alaa (1 %) ja ydinkeskustassakin 3 m2 per 100 m2 pinta-alaa (3 %), kun Valion Emmental Sinileiman reikien osuus tilavuudesta on 20 %. Tilaa maanalla siis on edelleen runsaasti.

Maanalaiseen rakentamiseen Helsingin kallioperä sopii erinomaisesti. Tunneliseinien vahvistamiseen riittää yleensä pultitus ja noin kymmenen senttimetrin kerros ruiskubetonia. Maanalaiset tilat ovat täällä huomattavan edullisia, verrattuna moniin muihin maihin, joissa tunnelit vahvistetaan noin puolen metrin vahvuisella valubetoniverhouksella. Monikäyttöistä louhittua, lujitettua ja kuivaa tilaa saa hankittua reilun sadan euron kuutiohinnalla.

Haluatko maan alle?

Moni maanalainen reitti on yleisöltä suljettu. Mutta on myös monta kohdetta, joissa pääsee vierailemaan vaivatta. Maanalaisista kohteista yksi loistavimpia esimerkkejä on taidemuseo Amos Rex. Tämä oli nerokas ratkaisu, kun ei ole oikein tilaa rakentaa maanpäällistä museota. Samalla Lasipalatsin aukiosta tuli paljon viihtyisämpi.

Toinen erityisen hieno esimerkki maanalaisista vierailukohteista on turistienkin suosima Temppeliaukion kirkko. Yksi erityisen monipuolinen kohde sijaitsee Merihaan kalliosuojassa. Hakaniemen torin alta löytyy kuntokeskus, joukkuepelikenttiä, kahvio, saunatilat, pysäköintihalli sekä lapsiperheiden kansoittama Helsingin Leikkiluola.

Metrolla pääsee myös meren alle. Koivusaaren metroasema sijaitsee meren pohjan alla.

Lisää maanalaisista vierailukohteista löytyy esitteestä:
Helsinki Urban Underground Spaces – New guidelines for visitors

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *